Dorntherapie

Dorntherapie is een zachte, manuele therapie die ervan uit gaat dat beenlengte verschil de oorzaak is van veel lichamelijke klachten. Wanneer er beenlengteverschil is, ontstaat een bekkenscheefstand, waaruit vaak een verschuiving van wervels volgt. Over het algemeen wordt bij beenlengteverschil gedacht dat één been langer is dan de ander. In praktisch alle gevallen zit er bij beenlengteverschil echter ruimte tussen de kop en de kom in het heupgewricht, SI gewricht, knie- of spronggewricht.

Met Dorntherapie worden de gewrichten met zachte technieken gemobiliseerd en, voor zover mogelijk, weer terug op hun ideale plaats gebracht. Een belangrijk uitgangspunt is dat de correcties onder beweging plaatsvinden. Deze beweging maakt de cliënt zelf. Er is dus steeds een nauwe samenwerking tussen cliënt en therapeut.

 

Wat kun je met Dorntherapie behandelen

Heb je vroegtijdige tekenen van beenlengte verschil, denk dan aan Dorntherapie.

Wat zijn deze tekenen? De cliënt kan niet lang op beide benen staan, wordt dan onrustig, wisselt regelmatig van standbeen. Vaak gaat dit gepaard met rug- en/of heupklachten.

Op de lange duur leidt dit vaak tot artrose in de heup, pijn in de knie van het korte been dat meer wordt belast, verkrampingen in de schouderzones, verandering in de stand van de lumbale wervels tot aan de atlas aan toe, en kaakproblemen. Maar ook scolioses, voetproblemen, liesbreuken, verzakkingen, darm- en blaasproblemen kunnen het gevolg zijn van een bekkenscheefstand.

Dorntherapie heeft niet alleen effect op het bekken en de ruggenwervel, maar doordat in het lichaam de wervels, de organen en de meridianen als functionele eenheden werken, werk je met Dorntherapie op verstoringen in het gehele lichaam.

 

Hoe vaak behandelen

De eerste behandelingen worden wekelijks gegeven. Voor het lichaam moet deze nieuwe stand van de wervelkolom de normaalstand worden. Na enkele behandelingen kunnen  de periodes tussen behandelingen langer worden. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de aard van de klachten en van hoe lang de scheefstand aanwezig is.

Als na drie behandelingen echt geen verbetering merkbaar is, dan is de Dorn methode niet de oplossing voor het probleem.


In de praktijk combineer ik Dorntherapie met Vibromuscular Harmonization Technique (VHT).